Lieferinge is een klein en landelijk dorp in het zuidoosten van Oost-Vlaanderen, België, en maakt sinds de fusieoperatie van Belgische gemeenten op 1 januari 1977 deel uit van de stad Ninove. Met zijn oppervlakte van 124 hectare is het net niet de kleinste deelgemeente van Ninove, dat is immers het aangrenzende Neigem. Het dorp is gelegen in een fraai beboomd, heuvelachtig landschap, doorsneden door de Molenbeek, ten zuidoosten begrensd door de Papen-Meerschenbeek. Het agrarische karakter met uitgestrekte velden en landelijke wegen maakt het een aantrekkelijke plek voor natuurliefhebbers en wandelaars. 

Het pitoreske dorpsplein heeft als blikvanger de Onze-Lieve-Vrouw-Lichtmis kerk, een historisch beschermd monument. Vanop het terras van het plaatselijke dorpscafeetje 't Stalleke kan je het rustige dorpsleven gadeslaan. Hoewel Lieferinge klein is, heeft het een hechte gemeenschap en biedt het een authentieke dorpssfeer, waar de landelijke charme nog goed bewaard is gebleven.

De oudst bekende vermelding van het dorp Lieferinge dateert uit 1030 vermeld als Letfringen. In 1126 vindt men de naam Leffregem terug. De schrijfwijze Lifregem vinden we terug in 1215. In een oorkonde van 1260 staat Lifreghem geschreven. Later, in 1437, werd de schrijfwijze Lieffringhen

Het eerste deel van de naam verwijst naar een persoonsnaam en gevolgd door inga = woonplaats, dus betekent Lieferinge vermoedelijk woonplaats van de afstammelingen / lieden van Leudifrip of Laidfrid.

Heren van Lieferinge

Lieferinge was in het Ancien Régime een "drielandenpunt". Het dorp was Vlaams grondgebied, onderdeel van het Land van Aalst, en grensde zowel aan het graafschap Henegouwen als aan het hertogdom Brabant. Het was een serve plaats, waar de inwoners dienstlieden waren van de graven van Vlaanderen.

Oorspronkelijk werd de heerlijkheid Lieferinge beheerd door de Graven van Vlaanderen, daarna door het kapittel van de Onze Lieve Vrouw kathedraal van Kamerijk. De schatbewaarder van het kapittel gaf de heerlijkheid Lieferinge midden de14de eeuw als leen aan het geslacht van Massemen. Geraard van Massemen (Gerrit van Massemine) werd vermeld als heer van Lieferinge in 1362.

In een register uit het archief werd volgende lijst van opeenvolgende heren en vrouwen van Lieferinge teruggevonden:

  • 1362 Geeraert van Messeme d'Axele
  • 1390 (volgens een aantekening in een cijnsboek) zijn dochter jonkvrouw van Axele die trouwde met ridder Jan van den heetvelde
  • 1425 hun dochter die trouwde met ridder Jan de gavre d'herimez -
  • 1454 hun zoon ridder Arnoudt van gavre d'herimez die op 14 september 1454 trouwde met Else van Schoonhoven
  • 1480 Anna van gavre d'herimez die huwde met jonker Philips van Leefdael, zoon van ridder Jan van Leefdael, heer van Thielen, en van Cornelia van Ranst
  • 1500 hun zoon Philips van Leefdael
  • 1532 jonker Rogier van Leefdael na het overlijden van zijn broer Philips van Leefdael
  • 1548 jonker Jan van Leefdael zoon van Rogier en van Joanna van Schoonhoven
  • 1576 zijn zoon jonker Hendrick van Leefdael
  • 1597 zijn broer jonker Philips van Leefdael zoon van Rogier, na het overlijden van zijn broer
  • 1620 jonker Jacob van Leefdael zoon van Rogier en van Joanna van Schoonhoven, bij schenking door zijn broer Philips.
  • 1660 jonker Rogier van Leefdael, zoon van Jacob en van Agnes van Westerholt de Hacfort gehuwd met Esther van Leefdael
  • 1685 jonker Jacob van Leefdael, majoor-commandant van 's Hertogenbosch, gehuwd anno 1670 met Jacobine Marguerite van Utenhove. Hij overleed voor zijn vader en de heerlijkheid ging over op zijn zuster
  • 1700 Jacobine Joanna Theresia van Leefdael, gehuwd te Lieferinge op 15 augustus 1703 met Pierre de Colins, heer van Heetvelde.
  • 9 juni 1721 Philips Colins, heer van Lieferinge, Heetvelde, Thy, e.a., zoon van Philips en van Jacoba van Leefdael; huwde eerst op 3 november 1731 met Maria Theresia, barones van Pallandt en dochter van Jean Melchior, baron van Pallandt en van Catharina Aurelia d'Hoefnagle; het tweede huwelijk met Marie Anne De Schrevel.
  • 11 augustus 1777 Maximiliaen de Colins, heer van Lieferinge, Heetvelde en Thy, zoon van Philips en van Marie Anne De Schrevel
    De naam van de laatste heer van Lieferinge staat niet meer in het register:
  • In 1786 verkocht Maximiliaen de Colins de heerlijkheid aan Lancelot Ignace Joseph, baron van Gottignies, die kocht in naam van Antoine Philippe Fiacre Guislain De Visscher, baron van Celles.